Jadłospis

       

Czwartek 03.08.2017

Śniadanie:

Płatki kukurydziane na mleku, powidła śliwkowe, pieczywo, masło, herbata owocowa

Obiad;

Zupa: Krem brokułowy z grzankami

Danie główne: Gulasz mięsno-warzywny, kluski śląskie, woda z pomarańczą

Podwieczorek:

Pasta kanapkowa, pomidor, pieczywo, masło, herbata owocowa

ALERGENY: gluten ,mleko krowie, śladowe ilości soi i gorczyca, cytrusy

Piątek

Śniadanie:

Ser biały z brzoskwinią, pieczywo, masło, herbata owocowa

Obiad:

Zupa: Rosół z ryżem, marchewką i zieloną pietruszką

Danie główne: Ryba panierowana, ziemniaki młode z koperkiem, mix sałat z zielonym ogórkiem i sosem jogurtowym, kompot z rabarbaru

Podwieczorek:

Bułka drożdżowa z owocem, sok z wyciskanych owoców (wyrób własny)

 

 Menu Smyk

(07.08-11.08.2017)

Poniedziałek

Śniadanie:

Ser biały z miodem naturalnym, pieczywo, masło, herbata owocowa

+przekąska do chrupania (owoc lub warzywo)

Obiad:

Zupa: Jarzynowa z kaszą manną

Danie główne: Spaghetti bolognese (łopatka wieprzowa, pomidory, cebula, papryka, przyprawy) z dodatkiem tartego żółtego sera, kompot rabarbarowy

Podwieczorek:

Kisiel wiśniowy z rodzynkami, herbatniki

ALERGENY: gluten ,mleko krowie, śladowe ilości soi i gorczyca

 

Wtorek

Śniadanie:

Kiełbasa szynkowa, pomidor, sałata masłowa, pieczywo mieszane, masło, herbata owocowa

+przekąska do chrupania (owoc lub warzywo)

Obiad;

Zupa: Zupa ziemniaczano-pietruszkowa

Danie główne: Filet drobiowy duszony w warzywach (kalafior, por, pasternak, fasolka szparagowa), surówka z białej kapusty z rzepą, ryż, woda z cytryną i miętą

Podwieczorek:

Rogal z masłem, powidła śliwkowe, herbata z cytryną, owoc

ALERGENY: gluten ,mleko krowie, śladowe ilości soi i gorczyca, cytrusy

 

Środa

Śniadanie:

Kiełbaska drobiowa na gorąco, papryka, ogórek zielony, pieczywo, masło, herbata owocowa

+przekąska do chrupania (owoc lub warzywo)

Obiad;

Zupa: Węgierska z cukinią i pomidorami

Danie główne:

Miruna w cieście szpinakowym, ziemniaki z prażoną cebulką, marchewka z brzoskwinią, kompot z jabłek i rabarbaru

Podwieczorek:

Jogurt biszkoptowy, chrupki kukurydziane, owoc

ALERGENY: gluten ,mleko krowie, śladowe ilości soi i gorczyca

 

Czwartek

Śniadanie:

Jajko gotowane na twardo, pasztet z kurczaka, papryka, ogórek zielony, pieczywo mieszane, masło, herbata owocowa 

+przekąska do chrupania (owoc lub warzywo)

Obiad:

Zupa: Kapuśniaczek z ziemniakami

Danie główne: Schab duszony w sosie śliwkowym, kasza gryczana, buraki z cebulką,
woda z pomarańczą

Podwieczorek:

Płatki ryżowe z miodem i owocami, rurki waflowe

ALERGENY: gluten ,mleko krowie, śladowe ilości soi i gorczyca, jajko, cytrusy

 

Piątek

Śniadanie:

Kulki czekoladowe na mleku, dżem, pieczywo, masło, herbata owocowa

+przekąska do chrupania (owoc lub warzywo)

Obiad:

Zupa: Żurek z ziemniakami i tartym jajkiem

Danie główne: Placki ziemniaczane z sosem pomidorowo-bazyliowym, kompot wieloowocowy

Podwieczorek:

Ciasto biszkoptowe, sok z wyciskanych owoców (wyrób własny)

ALERGENY: gluten ,mleko krowie, śladowe ilości soi i gorczyca,kakao, seler