Jadłospis

 

 

Menu Smyk
(09.03-13.03.2020)

DRODZY RODZICE!  POD JADŁOSPISEM JEST UMIESZCZONA LISTA ALERGENÓW!

Informacje o obecności konkretnego alergenu podawane są w nawiasie przy danej potrawie.

Poniedziałek
Śniadanie:
Ser żółty – mazdamer, ogórek kiszony, bułka kajzerka, masło, herbata owocowa (1,7 )
Owoc lub warzywo (do chrupania)
Obiad:
Zupa: Jarzynowa na wywarze drobiowym z kaszą kuskus (na zasmażce) (1,9)
Danie główne: Ryż na mleku z musem z pieczonych jabłek, sos waniliowy, kompot (7)
Podwieczorek:
Wędlina drobiowa, pomidor, chleb razowy, masło, herbata owocowa (1,7)

Wtorek
Śniadanie:
Płatki kukurydziane na mleku, powidła śliwkowe, wek, masło, herbata owocowa (1,7 )
Owoc lub warzywo (do chrupania)
Obiad:
Zupa: Pomidorowa na wywarze warzywnym z makaronem (łezki), marchewką i zieloną pietruszką (zabielana) (1,3,7)
Danie główne: Medaliony z indyka w sosie porowym (zabielany), kluseczki śląskie (drobne), surówka zimowa (kapusta biała, cebulka, marchew) (drobno siekana), kompot (1,3,7)
Podwieczorek:
Serek waniliowy, wafle kukurydziane, owoc (1,7)

Środa
Śniadanie :
Szynka wieprzowa, ogórek zielony, chleb wieloziarnisty, masło, herbata owocowa (1,7, 11 )
Owoc lub warzywo (do chrupania)
Obiad:
Zupa: Barszcz czerwony (zabielany) na wywarze wieprzowym z ziemniakami i jajkiem (7,3)
Danie główne: Kluski na parze z musem jagodowo-bananowym, kompot (1,3,7)
Podwieczorek :
Pasta w pomidorem i koperkiem (ser biały, pomidor, koperek), chleb wiejski, masło, herbata owocowa (1,7 )

Czwartek
Śniadanie :
Polędwica sopocka, papryka, wek, masło, kawa zbożowa z mlekiem (1,7 )
Owoc lub warzywo (do chrupania)
Obiad:
Zupa: Ogórkowa z kasza jaglaną na wywarze warzywnym (zabielana) (7)
Danie główne: Filet drobiowy w panierce, ziemniaki, marchewka z jabłkiem, kompot (1,3,7)
Podwieczorek :
Bułka drożdżowa z serem, herbata czarna z cytryną, owoc (1,7,3)

Piątek
Śniadanie :
Ser biały – plastry, chleb wiejski, ogórek kiszony, masło, herbata owocowa (1,7)
Owoc lub warzywo (do chrupania)
Obiad:
Zupa: Krem kalafiorowy na wywarze warzywnym z flądrą i grzankami (zabielany) (4,7,1,9)
Danie główne: Jajko w sosie koperkowym, kasza bulgur, surówka z czerwonej kapusty (drobno siekana), kompot (1,3,7)
Podwieczorek :
Jogurt owocowy, herbatniki, owoc (1,7)

 

W związku z obowiązkiem stosowania m.in. przez placówki szkolne – Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011,
z dnia 25 października 2011r.
które mówi o obowiązku przekazywania konsumentom informacji na temat składników obecnych w serwowanej żywności oraz innych substancji mogących powodować alergie lub nietolerancje pokarmowe, zamieszczamy do ogólnego zapoznania się wyciąg z w/w rozporządzenia,
tj „WYKAZ ALERGENÓW W ŻYWNOŚCI”.

ALERGENY W ŻYWNOŚCI:

1. GLUTEN tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub
ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne;
2. Skorupiaki i produkty pochodne;
3. Jaja i produkty pochodne;
4. Ryby i produkty pochodne;
5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;
6. Soja i produkty pochodne;
7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą);
8. Orzechy tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia a także produkty pochodne;
9. Seler i produkty pochodne;
10. Gorczyca i produkty pochodne;
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg
lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia;
13. Łubin i produkty pochodne;
14. Mięczaki i produkty pochodne;

Informacje o obecności poszczególnych alergenów podawane będą
w codziennym jadłospisie.