Jadłospis

Przesuń tabelę »

 

 Menu Smyk

( 29.06-03.07.2020 )

 

Poniedziałek

Śniadanie:

Pasta z sera białego z rzodkiewką i szczypiorkiem (ser biały, rzodkiewka, szczypiorek),

 chleb wiejski, masło, herbata owocowa (1,7)

Owoc lub warzywo (do chrupania)

Obiad:

Zupa: Kalafiorowa z koperkiem na wywarze warzywnym z ryżem (zabielana) (7,3,1)

Danie główne: Spaghetti bolognese (z łopatki wieprzowej), kompot (1,3)

Podwieczorek:

Szynka z indyka, ogórek zielony, wek, masło, herbata owocowa (1,7)

Wtorek

Śniadanie:

Powidła węgierkowe, bułka grahamka, masło, kakao (1,7)

Owoc lub warzywo (do chrupania)

Obiad:

Zupa: Krem z zielonych warzyw z grzankami (zabielana) (1,7)

Danie główne: Pierś panierowana, ziemniaki, surówka wiosenna (kapusta biała, marchewka, zielony ogórek, cebulka), kompot (1,3,7,10)

Podwieczorek:

Polędwica sopocka, pomidor, chleb wieloziarnisty, masło, herbata owocowa (1,7)

Środa

Śniadanie:

Szynka z kurczaka, papryka czerwona, chleb wiejski, masło, herbata owocowa (1,7)

Owoc lub warzywo (do chrupania)

Obiad:

Zupa: Botwinka na wywarze wieprzowym z ziemniakami (zabielana) (7)

Danie główne: Makaron z truskawkami i białym serem, kompot  (1,3,7)

Podwieczorek:

Ser żółty – mazdamer, ogórek kiszony, bułka kajzerka, masło, herbata owocowa (1,7)

Czwartek

Śniadanie:

Rogal maślany, miód, masło, herbata owocowa (1,7)

Owoc lub warzywo (do chrupania)

Obiad:

Zupa: Krupnik na wywarze drobiowo-warzywnym z kaszą jęczmienną, marchewką i zieloną pietruszką (zabielany) (1,9,7)

Danie główne: A’la gołąbek z warzywami (szynka wieprzowa, kapusta biała, marchewka, pietruszka) w sosie pomidorowym, ziemniaki, kompot (1,3)

Podwieczorek:

Jogurt naturalny z miksowanymi owocami, pałeczki kukurydziane  (7)

Piątek

Śniadanie:

Ser biały – plastry, rzodkiewka, chleb razowy, masło, herbata czarna (1,7)

Owoc lub warzywo (do chrupania)

Obiad:

Zupa: Jarzynowa na wywarze drobiowym (zabielana) z flądrą (4,7,9)

Danie główne: Jajko w sosie koperkowym, kasza bulgur, surówka z czerwonej kapusty, kompot (3,7,1)

Podwieczorek:

Ciasto ucierane z rabarbarem (wyrób własny), herbata owocowa (1,3)

 

Informacje o obecności konkretnego alergenu podawane są w nawiasie przy danej potrawie.

 

W związku z obowiązkiem stosowania m.in. przez placówki szkolne – Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011,
z dnia 25 października 2011r.
które mówi o obowiązku przekazywania konsumentom informacji na temat składników obecnych w serwowanej żywności oraz innych substancji mogących powodować alergie lub nietolerancje pokarmowe, zamieszczamy do ogólnego zapoznania się wyciąg z w/w rozporządzenia,
tj „WYKAZ ALERGENÓW W ŻYWNOŚCI”.

ALERGENY W ŻYWNOŚCI:

1. GLUTEN tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub
ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne;
2. Skorupiaki i produkty pochodne;
3. Jaja i produkty pochodne;
4. Ryby i produkty pochodne;
5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;
6. Soja i produkty pochodne;
7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą);
8. Orzechy tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia a także produkty pochodne;
9. Seler i produkty pochodne;
10. Gorczyca i produkty pochodne;
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg
lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia;
13. Łubin i produkty pochodne;
14. Mięczaki i produkty pochodne;

Informacje o obecności poszczególnych alergenów podawane będą
w codziennym jadłospisie.